דמיינו לעצמכם שהייתם צריכים לזרוק את כל החפצים שאספתם ונקשרתם אליהם במשך השנים, את הרהיטים בהם נתקלתם בעת מרדף שעשועים אחר הילדים, ולהתחיל הכול מהתחלה. האם האפשרות הזאת מעציבה אתכם? קוסמת לכם? לזוג בשנות ה-50 משכונת צהלה בתל אביב ההחלטה לפתוח דף חדש וליצור לעצמם את סביבת המגורים עליה רק חלמו, קסמה.
הילדים עזבו את הבית והזוג פנה למעצבת עינת נירגד כדי לעשות מהפך רציני בחייהם. הם נסעו איתה עד לאיטליה כדי להגשים את חלומם.
"הבית עבר מהפך של 180 מעלות. היו בו חדרים קטנים, אז שברנו את הקירות והשארנו רק את המעטפת", מספרת נירגד. "זה היה כחומר ביד היוצר: לפרק את הכול ולחלק הכול מחדש".
שבירת הקירות מגדילה את תחושת המרחב בבית וכדי לשמור על הגדרות השטחים השונים בבית, כמו המטבח, הסלון וחדר האוכל, הוספו עמודים תומכים.
אחרי שעוברים את הכניסה לבית התחומה בקיר בעל טקסטורה מיוחדת תלת ממדית, ומהלכים בין העמודים התומכים שהוספו, מגיעים ל"חלל הציבורי" הכולל את המטבח, חדר האוכל והסלון.
"הדיירים אוהבים לארח אנשים והם רצו בית שיהיה כמו בית נופש. הם הביאו לי תמונות של חדרים במלונות שהם היו בהם והסתכלנו בקטלוגים, תמונות ובז'ורנלים. הם צילמו מקומות מהם הם קיבלו השראה כשהם טיילו בחו"ל ולכן רציתי שהחלל הציבורי יישאר כמה שיותר פתוח".
החלל הציבורי נבנה מתוך מחשבה שפניו יפנו לפטיו ולבריכה בחוץ. אך אף ששלושת הפינות בחלל פונות לפטיו, הן גם מתכנסות בתוך עצמן בו זמנית. לדוגמה, הסלון פונה החוצה אך הרהיטים כולם מתכנסים סביב הקמין.
צבעי הבית מונוכרומטיים: אפור, שחור, בז' ולבן. "לא רציתי להכניס אדום וכתום למשל כי בצבעים שהשתמשתי בהם יש משהו שקט והרמוני בעיניי", אומרת נירגד.
הרהיטים מאיטליה
השנים שבהן למדה נירגד לימודי רסטורציה של יצירות אמנות באיטליה, ללא ספק השאירו את חותמם. מי שמסתכל על הבית בשכונת צהלה ובבתים נוספים שעיצבה, חש קשר לאמנות, לאומנות ולעבודה עם חומר ועם טקסטורה שאינה שטחית. החיבור לאיטליה הוא אולי זה שהוביל אותה לצאת יחד עם הזוג משכונת צהלה, כמו עם זוגות אחרים, לטיול מסוג קצת אחר: למצוא את הרהיטים לביתם החדש בין בתי התצוגה של מילאנו ובשוק העתיקות בטוסקנה.
"אני חושבת שממילאנו יוצאת הבשורה", אומרת נירגד ומסבירה שרבים מהרהיטים שמוצאים במדינות אחרות נעשים בהשראה ואפילו מחקים את מה שנעשה באיטליה. לאחר סיורים אינטנסיביים של שלושה ימים, נירגד ובני הזוג כבר ידעו כיצד יראה ביתם החדש.
הסלון שבחרהנירגד הוא סלון של המעצבת של רהיטי B&B, פטרישיה ארקאולה: ספה רכה ועגלגלה. ביחד עם השולחן האליפטי הם שוברים את הקווים המלבניים שהבית מכתיב. יחד עם זאת, הספה עדיין מזכירה אותם באמצעות קווים שחורים ועדינים המעטרים אותה. הכיסאות בסלון מעוגלים גם כן. השטיח, של המעצבת פאולה לנטי, מסמן את הטרנד של השנתיים האחרונות של חזרה למלאכת היד: הוא דומה לסריגת קרושה, ושואב לא במקרה השראה מאומנות ישנה יותר.
ריצפת הבטון האפורה מבליטה את השטיח בצבע אוף וויט ומעשירה אותו. "היא נותנת לו כבוד", מסבירה נירגד, "היא לא משתלטת עליו".
נירגד אוהבת להשתמש בטקסטורות שונות ובשילוב של חומרים שונים. "אני משתמשת בטכנולוגיה עכשווית כדי ליצור קראפט של פעם, זה היום הטרנד בעולם העיצוב. זה בא לידי ביטוי בדברים רבים. אני מאמינה שמה שנותן חום לבית זה שטיח, כריות… לכן אני תמיד בעד בדים. יש פה דברים שבאו מכל מיני מקומות כמו ספת הסבא של המעצב ארנה ג'קובסון, מנורת השנדליר, השטיח, אבל הכול מדבר באותה שפה עיצובית משותפת. אני אוהבת שזה אקלקטי אבל בשפה משותפת וצבעוניות מתאימה".
הקמין מסמל את הנקודה סביבה הכול מתכנס. הטלוויזיה תלויה על הקיר. מסביב לה, נירגד המשיכה את הקוויות שנוצרה מעמודי הבית והספה של ארקאולה. זה נעשה בעזרת חיפויים לבנים מעץ המשתלבים בדיסקרטיות עם הקיר הלבן, מסתירים את מערכת החשמל, אבל גם מוסיפים רובד ציורי ופואטי לבית.
"אני כמו מפסלת את החלל. צריך לטפל בכל דבר שנמצא בבית, זה מה שהופך בית לייחודי", אומרת נירגד. כחלק מהדרך שלה לפסל את החלל, נירגד עובדת עם התאורה בבית בצורה ממש פלסטית. ספוטים קטנים שקנתה במילאנו מאירים על העמודים בסלון אך בצורה מעניינת: הם תלויים במרכז העמוד כאשר ספוט אחד פונה כלפי מעלה ואחר כלפי מטה – כך התאורה הופכת את העמוד למעוטר ממש.
הבריכה
הבריכה היא אלמנט עיצובי חדש שבחרה נירגד להוסיף בהתאם לבקשתם של בני הזוג להפוך את ביתם למעין בית נופש. לפני כן היה בבית דשא גדול עם צמחיה ותיקה, וכעת נשארה הצמחייה כעוטפת את חלל הבריכה. הרהיטים בבריכה הם שוב של ארקאולה. ניתן לזהות את זה מרחוק לפי הצורה המעין אורגנית שלהם. "אפשר לשבת בנינוחות ולהוריד את הגגון הפרטי של כל כיסא", אומרת נירגד, "והחומר הוא המשך של כל מה שהיה בבית – חומר טבעי עם עיצוב שמתכתב עם הרהיטים בסלון".
שולחן בצורת סלע מפיבר גלאס שיושב בין הרהיטים מתאים לאווירת הטבע והמים שמסביב. בפרגולה פוגשים שוב את המוטיב הקווי של נירגד ששומר על הרצף ועל הקישור בין שאר חלקי הבית.
החדרים
במרכז חדר השינה של בני הזוג עומדת "מיטה כמו בבית מלון", אומרת נירגד, "בכוונה כדי ליצור תחושה של סוויטה". המיטה הגיעה גם היא מאיטליה. חיפויי הקיר בחדר הם מטקסטורות שונות. מן פסי תלת ממד. אחד מגרניט פורצלן והשני מעץ גוון מוקה.
מנורות הצד של חברת Artemide מחזירות את הרגע האישי למרחב המשותף. את החלונות בחדר נירגד פתחה כדי להכניס לתוך החדר את הצמחייה שבגינה. את הארונית הנמוכה הם הביאו מחנות עתיקות שבמילאנו.
חדר האמבטיה של הבית נראה כאילו יצא מציור רומנטי שצויר במאה ה-19. הדבר הראשון שהעין פוגשת בו הוא הקיר התלת ממדי של "נגב", העשוי מקרמיקה ומדמה צורת גלים. הוא נמצא בקדמת חדר האמבטיה, באופן שמסתיר את האמבטיה.
כל פריט שנמצא בחדר נבחר בקפידה אך גם בספונטניות, כמו השטיח שנרכש בחנות אקססוריז באיטליה. "יש קטע יפה לאמבטיה הזאת", אומרת נירגד, "זה כאילו יש כאן איזה סוד. נכנסים לתוך האמבטיה ואז בפנים יש גם חלון. יש אינטימיות אבל גם משחק בין רואים לא רואים, כמו בציור. גם הקיר התלת ממדי וגם המשחק בין הגלוי למוסתר הופך את חדר האמבטיה למעניין. עושים את זה בחדרי אמבטיה כהמשך לאופן שעשו זאת באמנות. הטכנולוגיה היום מאפשרת לחדרי אמבטיה לעשות את זה. לי זה נראה כמו איזה בגד, איזה בד שקימטו אותו. באמצעות טכנולוגיות של היום הצליחו לעשות את זה על חיפויי קירות".