פרופ׳ לארי סאס זוכר שכשהיה ילד, היה נוסע עם הוריו מידי פעם לאזורים הכפריים שמחוץ לעיר ניו יורק ולשכונת הארלם שבה גרו. הוא זוכר את הנופים, את האנשים, אבל בעיקר את הרושם שהשאירו עליו הבתים העניים שהיו רעועים ובנויים בצורה פשוטה, מרובעת ולא יפה במיוחד. ההתעניינות שלו בארכיטקטורה התחילה מרצון עז שהיה לו לעצב בתים עבור אוכלוסיות עניות ברחבי העולם.
״כשאני אומר ׳לעצב׳ אני מתכוון להעלות את איכות המוצר שהם מקבלים״, מסביר סאס בראיון טלפוני שנערך ממשרדו באוניברסיטת MIT. ״אם נחשוב לחילופין על בית יפהפה שיש לו כניסה יפה, חלל וחלונות מעוטרים, דלתות סולידיות וריצפה נאה, שיש בו חימום וקירור – אלו דברים שגם עניים צריכים לקבל. זה יתאפשר רק אם נשנה את הדרך שבה בתים נבנים״.
למה הבנייה היום לא טובה?
״הבנייה היום, שנעשית באמצעות ידיים עובדות, מצריכה אנרגיה וכסף רב. העלות הנדרשת לבניית מבנה שנוטה אל השמש, או מבנה גאומטרי מורכב יותר מריבוע או קופסה, גבוהה מאוד. ישנן שלוש איכויות שצריכות להיות בבניין: יציבות, נוחות ועונג. היציבות משמעה שבית צריך שיהיה לו בסיס חזק. היום הבסיס נבנה בעבודת כפיים ועולה כסף רב. כדי לבנות מבנה שנעים להיות בו, שיש לו כניסה יפה או מטבח יפה, צריך להוסיף עלויות יקרות נוספות. על נוחות אנחנו אפילו לא חושבים כי זה גם יקר מאוד.
״ב-20 שנים האחרונות, הטכנולוגיה שפותחה הייתה בתחום העיצוב והתמקדה ביצירת כלים ודרכים לעיצוב, אבל בתעשיית הבנייה לא פותחה טכנולוגיה חדשה. וכך מעצבים מציעים בניינים שצורכים פחות אנרגיה, שיש בהם מכניקה מיוחדת כמו דלתות או חלונות אוטומטיים, אבל הבנייה של הדברים האלה לא השתנתה״.
ומה ישנה את הבנייה?
״הדפסת תלת ממד. בזה אני עוסק היום. אני רוצה לשנות את הדרך שבה אנחנו בונים את המבנים שלנו כדי לשנות את איכות הבנייה עבור כולם, לא רק עבור אנשים עניים״.
להדפיס בניין במדפסת
שנת 2014 הייתה שנה של פריצת דרך בתחום הדפסת תלת ממד בתחום הבנייה. בחודש אפריל נבנה הבית הראשון בהולנד על הקאנל. ובספטמבר האחרון נבנו עשרה בתים בסיסיים בסין באותה שיטה.
״הבית בסין הודפס במדפסת תלת ממד שפועלת דרך יצירת שכבות של חומר. במקרה הזה בנו מכונה שפועלת עם בטון. זאת שיטה שהומצאה ב-2002 על ידי ברהוק קונביס ונקראת Contour Crafting. יש מגבלות רבות לסוג כזה של הדפסה.
״המגבלה הראשונה היא שלמכונה יש גבולות: אם ניקח את מדפסת התלת ממד כמודל, אז את מכינה קובץ דיגיטלי של אובייקט, שולחת אותו למכונה והמכונה מדפיסה שכבה אחר שכבה כדי ליצור את האובייקט. זה יכול ליצור פסל או כוס… כל דבר בעצם. כדי להדפיס בתלת ממד בית אתה צריך מכונה בגודל של מפעל. אם תרצה להדפיס מפעל, תצטרך לבנות מכונה גדולה יותר וכו׳. אז כל דבר שגדול יותר ממטר צריך לחשוב עליו בהתאם״.
מה האלטרנטיבה שאתה מציע?
״השיטה שלי נקראת ׳בניית מישורים׳ והיא מדפיסה חלקים שאנשים יכולים להרכיב. כל חלק יכול להיות בנוי מעץ, פלסטיק או מתכת. הפינות של המבנה עשויות כולן מעץ לבוד או פלסטיק. הם יכולים לעמוד בכובד של מאה קילוגרמים של כוח״.
בתערוכה Home Delivery שנערכה במוזיאון לאמנות מודרנית בניו יורק בשנת 2008, הציג סאס דוגמה לחזון שלו. בית בסגנון ויקטוריאני, בגודל 400 מ״ר, מסוג הבתים שרואים בניו אורלינס. הבית, שעשוי מעץ לבוד, תוכנן כולו במחשב, הודפס בחלקים במדפסת תלת ממד, והורכב ב-5,000 חלקים כמו שמרכיבים לגו. שני אנשים הרכיבו את הבית תוך 20 יום, ללא דבק, רק דרך חיבורים שסאס וצוותו תכננו מראש במחשב. מאז סאס עובד כדי לשכלל את המודל שלו.
באילו אתגרים אתה נתקל?
״התוכנה צריכה לכלול את הטכניקה שבה אנחנו מרכיבים את החלקים עם הידיים, את האופן שבו אנו חושבים על החלל ואיך נחלק את המבנה לחתיכות של פאזל של אובייקטים מורכבים. החתיכות יכולות להיות עשויות מכל דבר, מחומרים ממוחזרים, זבל, חומרים טובים, מתכת וגם חומרים שממציאים אותם״.
בית מסוכריות?
״בדיוק״, צוחק סאס. ״אבל האתגר הוא לא בחומרים, כמו בדרך שבה נחלק את החלקים, ואיך נהפוך אותם ל׳חכמים׳. לדוגמה, אם תתכנני חלון, החלון כבר לא יהיה משהו שתזיזי כדי לפתוח ולסגור. חלון יהיה עשוי מחומר שלוקח אנרגיה מהשמש, לוקח רוח וטמפרטורה ואחר כך משתמש בהם בתוך הבית ועושה איתם דברים שונים. אולי הזכוכית תהיה דומה לזאת שיש במטוסים היום – לוחצים על כפתור ונהיה חושך. חומר יכול גם לספוג מים ולחלק אותם למי שתייה, מים לשטיפת הבית ועוד… הפונקציה תהיה משולבת בייצור מרכיבי המבנה ופה האתגר.
״המבנה שעשינו בתערוכה במוזיאון הוא רק דוגמה למדע הזה. המדע הוא לעזוב את הכלים והמכונות לטובת רובוטים ומכונות שנשלטות על ידי מחשבים. היום אפשר להדפיס מוצרים קטנים לא כל כך חשובים, אבל בעתיד נוכל להדפיס בבית את הטלפון שלנו כאשר החומרים יכילו טכנולוגיה מתקדמת. דמייני שתוכלי להדפיס את הטלפון שלך אחרי שאיבדת אותו אתמול״.
איך בדיוק זה יקרה?
״אם לפני 30 שנה היית אומרת למישהו שאת רוצה להדפיס מסך טלוויזיה, הוא היה שואל אותך איך תדפיסי את החוטים והחיבורים. היום אנחנו לא חושבים על זה. יש לנו מסך ואנחנו לא חושבים על חוטים. חוטים כבר לא קיימים בטלפונים שלנו, במחשבים. מה שיקרה עם הדפסת תלת ממד הוא שתוכלי להדפיס את הפונקציות של החפץ היישר מהמדפסת. אוכל להדפיס מכונית ולא אצטרך לחבר אליה גלגלים, כי אדפיס את המכונית והגלגלים יחד״.

התלמידים של פרופ׳ לארי סאס עובדים על הדגם של הבית שבנו בתערוכה במוזיאון לאמנות מודרנית בניו-יורק | Larry_Sass
כולנו נהפוך למעצבים
איך אתה רואה את העתיד? אנשים יורידו קובץ במחשב ויוכלו להדפיס את ביתם ואז לבנות אותו?
״זה יהיה בערך כך, אבל רוב האנשים לא ייצרו את הבתים שלהם, חברת בנייה תקבל את הקובץ ותעשה את זה הרבה יותר מהר, ובכל מקום בעולם. האנשים יושפעו בעיקר מהשימוש שהם יעשו בבית. דמייני שבבניין לידך לא יהיה מיזוג אוויר חופשי ותאורה חופשית, כי הבניין אוגר אנרגיה ומקרר את עצמו ומחובר כל הזמן לאינטרנט״.
לא מעט אדריכלים משקיעים מחשבה רבה בשימוש שהם עושים בחומרים טבעיים, עבודת יד וכדומה כדי שהאדם ירגיש נעים בביתו. האם בית שמדפיסים מן המוכן יכול להיות כזה? האם זה לא כמו להשוות רהיט של איקאה ורהיט שנעשה בידי נגר?
״כן, הנגר כבר לא יהיה בעתיד״, צוחק סאס, ״לצערי נצטרך להיפרד ממנו. את זוכרת שפעם היו אנשים עם משאיות שהיו מסיעים עיתונים… היום אנחנו קוראים את החדשות שלנו באינטרנט. בעבר לא היינו יכולים לעשות את הראיון הזה דרך האינטרנט והיית צריכה לבוא לארה״ב, הרבה השתנה בגלל הטכנולוגיה. באמת מצער שהטכנולוגיה העלימה מקצועות קיימים, אבל אנשים לא ממש מתלוננים על כך שאין יותר אנשים שמייצרים פרסות לסוסים או שהטלפניות שמקשרות בין שיחות נעלמו.
״חייבים להעלים את עבודת האדם כדי להוריד את המחירים. זאת הדרך היחידה. ישנם רובוטים חדשים שמגיעים כעת לארצות הברית, לאחד מהם קוראים ׳בקסטר׳ שהוא רובוט חושב שכבר החליף כמה וכמה עובדים במפעלים״.

תמונה: Dan_Smith
אוקיי, אבל מה אם לא נתייחס למשאבי האנוש אלא לפן האומנותי יותר, שלרהיט או לבניין יש משהו מהנשמה של מי שעשה אותו. זה לא יקרה יותר.
״נכון, אבל כבר עכשיו ללא מעט אנשים אין את זה. דוגמה לכך היא הבגדים שלך: הגרביים, הלבנים וכל הבגדים נעשים היום במכונה. את כבר לא רואה את החקלאי שמייצר לך את המזון גם כן״.
אבל לבניין באירופה למשל יש היסטוריה, אפשר לחוש בסיפור כשנוגעים באבנים שלו. זה כבר לא יהיה.
״לא״, צוחק סאס, ״אבל כל מה שאני מדבר עליו יקח עוד 50 או 70 שנה״.
ומה השלב הבא עד אז?
״הטכנולוגיה החדשה תהיה ללא ספק כזאת שחותכת חומרים ומרכיבה אותם במכונות. אנשים רגילים לא ירגישו בהבדל. חשוב מאוד להבין שיש עדיין ארצות רבות שאין בהן מבנים בסיסיים. בארצות כמו הודו ואחרות פעמים רבות אין מערכות ביוב או חשמל בבתים. אנשים גרים בצריפים במקום בבתים. סין לדוגמה מאוד התקדמה בנושא אבל רק מפני שיש לה כוח עבודה אנושי זול והיא בונה במהירות בניינים בערים הגדולות. אבל בכפרים זה עדיין עני מאוד ועשוי ברמה נמוכה מאוד״.
אז אולי אחד המקצועות שישגשגו יהיה עיצוב.
״נכון, עדיין יצטרכו מעצבים. בגלל זה עיצוב הוא מאוד חשוב. הרבה אוניברסיטאות מנסות להחדיר קורסים של עיצוב לתוכנית הלימודים. בעתיד אנשים ידעו לעצב כפי שהם יודעים היום לכתוב. וכמובן שיהיו מעצבים מקצועיים כמו שיש כותבים מקצועיים״.